Kapblog

Heerlijk Wild van bij ons !

De mooie herfstperiode met zijn wild is weer aangebroken, Dierendonck selecteert weer bij zijn vaste jagers en vrienden uit de Ardennen om zijn klanten het mooiste en lekkerste wild te kunnen aanbieden, een grote polder haas geheel of versneden, Fazant hen en haan, elk heeft  zijn voorkeur en daarnaast mooi geschoten hert uit de Ardennen die voor de fijnproevers zijn, ook onze chefs van Carcasse  zijn alvast bezig met lekkere civets en de charcutiers haalden hun kunsten boven, ze volgen nog steeds de recepten van vader Raymond, puur, simpel en vooral met veel wild als heerlijk voorrecht met onze huisgemaakte...

Lees meer

Recept: Short ribs van West-Vlaams Rood Rund

Rund - 24u - 4 tot 6 personen Ingrediënten 2 uien 4 tenen look 4 wortelen tijm laurier 4 vette runderribben olijfolie 4 dl ingekookte runderfond peper grof zout tijm rozemarijn 75 cl donker streekbier 300 gr boter Materiaal oven ovenschotel of braadslede Neem een grote ovenschotel en dresseer de ribben erin. Bedek ze daarna met de uien, de geplette look, de wortelen, peper en zout, olijfolie, het lekkere bier (waar waarschijnlijk al een slok uit is👌) en een beetje runderfond. Verdeel ook de boter mooi over alle ribben. Dit alles mag nu heel langzaam braiseren in de oven, gedurende...

Lees meer

Rijpen van vlees, het is iets nieuws

Vlees moet rijpen, maar niet lang... Vier tot zes weken voor een mooie côté à l'os. Met dat rijpen heb ik bijna vijf jaar geëxperimenteerd voor ik tevreden was over het resultaat. Ik wist dat het beter was voor de smaak, maar zo eenvoudig is dat niet. Het begint allemaal met de keuze van het dier dat je koopt. Je moet een rasdier hebben. Een mooi beest. Niet gevoed met kuilvoer, niet geforceerd vetgemest, want dan zit er te veel water in de vezels. Het dier moet in de wei hebben gestaan. En het mag niet te jong zijn. Het...

Lees meer

Kweker in de kijker - Noël Vandecasteele

De familie Vandecasteele en het West-Vlaams Rood: ze delen een lange geschiedenis. Noël vertelt: “Alles begon met Monie, een koe die mijn grootvader net na de eerste Wereldoorlog kocht in Cassel, juist over de grens. Door de oorlog waren er nog maar weinig koeien, en veel honger.”Vandaag leven Monie en Noëls grootvader al lang niet meer, maar ze vormden de basis van hun familieboerderij. “De 50 dieren die ik hier houd, zijn rechtstreekse afstammelingen van Monie. We kweken verder in hun traditie.” Het was Noël die de Dierendoncks overtuigde van de schoonheid van het ras. “Raymond Dierendonck heeft een paar...

Lees meer

OEDSLACH - Dé smaak van vroeger

Het ultieme en beste stuk vlees hebben wij Oedslach® genoemd, een ode aan mijn vader en onze ambacht. Een smaak die herinneringen naar boven brengt ... Een smaak die je gewoon moet proeven. Toen ik klein was, speelden mijn broer en ik soms verstoppertje in de slagerij. En ja, we verstopten ons ook soms in de koelkast, tussen de karkassen. De geur van vlees dat rijpte in een koelkast vol kurk, cement en hout drong onze neus binnen. De frigo had toen al twintig jaar rijping opgeslorpt, wat een unieke smaak gaf aan het vlees dat speciaal werd geselecteerd op...

Lees meer

close menu