Week van de Korte Keten

Week van de Korte Keten
Verhaal

Van 13 tot en met 21 mei 2023 vindt opnieuw de “Week van de Korte Keten” plaats, waarin we in héél Vlaanderen de smakelijke rijkdom van onze eigen terroir in verf zetten.

Eerlijke, duurzame voeding is intussen al lang geen modegril meer. We staan steeds vaker stil bij het belang van de herkomst van ons voedsel. De rechtstreekse interactie tussen producent en consument maakt dat de landbouwer zijn prijs, methode en aanbod kan bepalen. In ruil voor die vrijheid krijg je dagelijks verse producten met pure, integere smaken.

Met die visie richtte ik een tijd terug onze figuurlijke pijlen op West-Vlaams Rood rund en Menapii varken. Deze week lijkt dan ook het perfecte moment voor jou om deze legendarische rassen te ontdekken. En geloof mij, onze liefde voor de terroir, de ambacht en onze passie voor vlees, die proef je meteen.

West-Vlaams Rood

Na de oorlog verdween dit ultiem terroir-rund bijna volledig. Inmiddels kan het dier, en wijzelf, intussen opnieuw profiteren van de typische kenmerken van het ecosysteem van de Westhoek. Ieder dier leeft minstens 6 jaar in een no stress environment en kalft zeker 2 à 3 keer. Dit zorgt voor het typische, donkerrode vlees en het smaakvolle vet. Dankzij ons nose-to-tail principe gaat er bovendien niets verloren. Hét voorbeeld van de korte keten.

Menapii varken

Een oeroud ras, terug tot leven gebracht: dat is het Menapii varken. De dieren graasden op Vlaamse velden en aten er de eigen maïs, granen, gras, aardappelen en eikels. Hun vele buitenlopen staat garant voor een betere structuur, een fijne dooradering van vet en een rijke complexiteit. Dit alles maakt het verschil, en dat proef je.

0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Verwante verhalen

Vlaamse verfijning met 12 sterrenchefs in Knokke-Heist

Verhaal

Vlaamse verfijning met 12 sterrenchefs in Knokke-Heist

In een historische primeur zal het mondaine Knokke-Heist op 29... Lees meer
Carcasse opent tweede vestiging in Knokke-Heist

Verhaal

Carcasse opent tweede vestiging in Knokke-Heist

Ik ga nooit een restaurant openen!” Het is al even... Lees meer
ceci est passata!

Verhaal

ceci est passata!

"ceci est passata" past perfect binnen de filosofie waar ik... Lees meer
close menu