Short ribs van West-Vlaams Rood Rund
Rund - 24u - 4 tot 6 personen
- 2 uien
- 4 tenen look
- 4 wortelen
- tijm
- laurier
- 4 vette runderribben
- olijfolie
- 4 dl ingekookte runderfond
- peper
- grof zout
- tijm
- rozemarijn
- 75 cl donker streekbier
- 300 gr boter
Materiaal
- oven
- ovenschotel of braadslede
Neem een grote ovenschotel en dresseer de ribben erin. Bedek ze daarna met de uien, de geplette look, de wortelen, peper en zout, olijfolie, het lekkere bier (waar waarschijnlijk al een slok uit is👌) en een beetje runderfond. Verdeel ook de boter mooi over alle ribben.
Dit alles mag nu heel langzaam braiseren in de oven, gedurende 5 á 6 uur op 110 graden. Elke 20 tot 30 minuten arroseer je het vlees met de jus, die een evenwichtige mix is van fond, boter, bier enzovoort. De ribben worden nu krokant bruin maar door het arroseren tegelijk lekker sappig en een beetje gekaramelliseerd. Ook het vet van deze runderribben zal heerlijk worden van smaak.
Laat de ribben nadien een nacht rusten in de frigo. Snij ze van de platte rib en pareer het vlees, dat wil zeggen: snij allemaal mooi gelijke stukjes die op de rib gepresenteerd kunnen worden.
Bak deze stukken vlees nu weer een uurtje af in de oven op 110 graden en strijk ze in met de runderfond uit je braadslede. Presenteer ze nu voorzichtig op de rib en serveer.
Om je vingers bij af te likken!