Filet pur in zoutkorst met choronsaus
Benodigdheden
Voor de filet pur
- 1 kg Filet pur Holstein
- 400 gr bloem
- 500 gr grof zeezout
- 2 el verse tijm fijngehakt
- 2 el rozemarijn fijngehakt
- 2 eiwit
- 15 el water
Voor de choronsaus
- 150 gr gesmolten boter
- 3 eierdooiers
- 3 dopjes gastrique
- 150 gr tomatenconcassée
- 1 el tomatenpuree
- 2 el kervel fijngehakt
- 2 el dragon fijngehakt
- 1 el sjalot fijngesneden
- peper en zout naar smaak
Ons recept
Ervaar de perfectie van smaak en vakmanschap met onze filet pur in zoutkorst. De premium Holstein filet pur wordt omhuld door een knapperige korst van zeezout, bloem en verfijnde kruiden zoals tijm en rozemarijn. De korst beschermt het malse vlees en zorgt voor een unieke smaakbeleving.
Elk detail, van de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten tot de minutieuze bereiding, is met liefde en passie uitgevoerd. Het is een meesterwerk van ambacht en expertise dat je nog lang zal bijblijven.
Bereiding
Zoutkorstdeeg maken
- Meng de ingrediënten voor het deeg in een grote kom
- Kneed het deeg eerst goed door in de kom en daarna op je werkblad
- Laat het deeg gedurende 3u rusten en dek het hiervoor af met een handdoek
TIP: het deeg zal droog zijn maar dat is perfect normaal door het vele zout. Het is het zout dat de smaak zal geven aan je vlees tijdens het garen.
Filet pur bereiden
- Bak de filet pur kort aan in de pan met een mengeling van olijfolie en boter
- Haal het vlees uit de pan als er een korstje gevormd is, het vlees hoeft zeker nog niet gaar te zijn want het gaat straks nog op het vuur
- Laat het vlees wat rusten en afkoelen
- Rol voorzichtig het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm
- Pak het vlees volledig in met het deeg, doe dit voorzichtig want het deeg breekt makkelijk doordat het zo droog is, zorg ervoor dat alles mooi dicht is
- Laat het vlees 35 minuten op 220°C garen in de BBQ of in de oven
Choronsaus maken
- Stoof de sjalot aan in boter en voeg de tomantenconcassée en tomatenpuree toe - zet dit vervolgens even aan de kant
- Laat de boter op een zacht vuurtje smelten en klaren
- Klop de eierdooiers samen met de gastrique goed los naast het vuur
- Zet de geklopte eierdooiers op een zacht vuurtje en voeg de geklaarde boter zachtjes toe onder voortdurend kloppen
- Eens de saus dik is kan je de kruiden en het tomatenmengsel eronder mengen
Afwerking
Haal de filet pur voorzichtig uit de zoutkorst en snijd hem aan. Serveer de choronsaus in een schaal en leg er het vlees op, pure klasse!