Het verhaal van onze Crémeux de Boeuf

Het verhaal van onze Crémeux de Boeuf
Verhaal

Ik maakte voor het eerst een gedroogde entrecote klaar ten tijde van de Flemish Primitives in 2011. In die periode was ik al volop aan het experimenteren. Ondertussen hebben heel wat chefs – onder wie Peter Goossens en Sergio Herman – gedroogde entrecote op hun kaart staan.

Het gaat om een entrecote, een met veel zorg geselecteerde contrefilet van het WestVlaams rood rund, die gedurende een maand vers afgerijpt wordt. Dat gebeurt volgens een welbepaalde cyclus, een heel ambachtelijk proces dat ik helemaal eigenhandig uitgeschreven heb, te vergelijken met de rijping van een stuk kaas.

Het is een voortdurend spel van temperatuur en vochtigheid. Na een maand treedt een soort fermentatie op, waardoor de enzymen het vlees een specifieke smaak geven. Het vlees wordt daarna uitgebeend, ‘opgekuist’ zeg maar. Daarna gaan we het droogzouten met kruiden en zeezout, de helft grof en de helft fijn zeezout, waarop het vacuüm getrokken wordt. En dat opnieuw voor een periode van een maand. Kortom, heel langzaam. Na die maand, of soms vijf weken, halen we dat vlees eruit om het nog vier tot zes weken verder af te rijpen, beter bekend als drogen of narijpen.

Het hele proces duurt dus gemakkelijk drie à vier maanden. De aroma’s die dan ontstaan, zijn heerlijk. Zo’n gedroogde entrecote smaakt heel vleesachtig door die rijping en maturatie, die er bovendien een noten- en botersmaak aan geeft. Het is een complexe smaakontwikkeling die in Carcasse gecombineerd wordt met een beetje gerookte mayonaise en gepekelde groentjes. Gedroogde entrecote is uitgegroeid tot een van dé handelsmerken van Dierendonck. Zowel in binnen- als buitenland heel gegeerd door tal van chefs. Naast gedroogde entrecotes van het West-Vlaams rood rund hebben we er intussen ook van holsteinrunderen.”


0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Uitgelicht product

Crémeux de Boeuf - gedroogde entrecôte
NEW Minder dan 10 in stock
Crémeux de Boeuf - gedroogde entrecôte 2 reviews
€21,50
Shop nu

Verwante verhalen

Ceci est Passata

Verhaal

Ceci est Passata

Wat een mooi verhaal! Dit project wil ik zeker en... Lees meer
De keuken van ons moeder, een ode aan traditie

Verhaal

De keuken van ons moeder, een ode aan traditie

De smaak van vroeger, het vakmanschap van vandaag In mijn...

Lees meer
What you Swet is what you get!

Verhaal

What you Swet is what you get!

What you Swet is what you get Het zijn de... Lees meer
close menu