Kweker in de kijker - Noël Vandecasteele

Kweker in de kijker - Noël Vandecasteele
Tips & Tricks

De familie Vandecasteele en het West-Vlaams Rood: ze delen een lange geschiedenis. Noël vertelt: “Alles begon met Monie, een koe die mijn grootvader net na de eerste Wereldoorlog kocht in Cassel, juist over de grens. Door de oorlog waren er nog maar weinig koeien, en veel honger.”

Vandaag leven Monie en Noëls grootvader al lang niet meer, maar ze vormden de basis van hun familieboerderij. “De 50 dieren die ik hier houd, zijn rechtstreekse afstammelingen van Monie. We kweken verder in hun traditie.” Het was Noël die de Dierendoncks overtuigde van de schoonheid van het ras. “Raymond Dierendonck heeft een paar dieren van me gekocht, en dan zelf opgekweekt,” vertelt hij. “Ze hebben speciaal vlees. Het vet zit er mooi rond, wat heel goed is voor de rijping.”

Streek

Het West-Vlaams Rood is een erkend streekproduct. “De beroemde ‘vette weiden’ hier in de streek zijn de komgronden bij Diksmuide,” vertelt Noël. “De bodem is er rijk. Lokale boeren weten al heel lang dat je er Rode Runderen op moest zetten. Andere dieren komen gewoon niet zo veel bij van dat malse gras.”
Noëls dieren hebben een goed leven. “Na de winter staan onze koeien zeven maanden per jaar op de wei,” vertelt hij Noël. “Dan hebben ze drie maanden nodig om 100 à 150 kilo bij te komen. In de winter vullen we hun grasdieet aan met een mix van maïs, tarwe, hooi en rogge. Dat kweken we allemaal hier op de boerderij.”

Hij herkent ze allemaal, zijn runderen. “Ik weet precies van elke koe wie de moeder en de vader is. Ik zou me niet kunnen vergissen. Mijn kleinzoon ook niet, trouwens. Elke week fiets ik een paar keer naar de wei, zodat ze me kunnen zien en horen.”

Trots

Of hij nooit heeft getwijfeld om zijn Rode Runderen in te ruilen voor melkkoeien of witblauwe kweekkoeien? “Nooit,” zegt Noël beslist. “Misschien speelt de familietrots mee. De smaak van onze koeien vind ik ook gewoon beter. Ik kweek wat ik zelf wil eten. Toen andere boeren begonnen met hormonen, heb ik ook gepast. We zijn beginnen boeren omdat we het graag doen. Waarom zouden we dat veranderen voor een paar euro meer?”

Precies volgens de bepalingen van een echt streekproduct, zijn de koeien van Noël 5 à 6 jaren oud en hebben ze gemiddeld 3 drachten. Dit is ons ultieme terroir-rund van eigen kweek, vlees dat ons herinnert aan vroeger.

 

 


0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Verwante tips & tricks

Culinaire cadeaus voor connaisseurs

Tips & Tricks

Culinaire cadeaus voor connaisseurs

Ruik je het al? De... Lees meer
Côte à l'os façon Hendrik

Tips & Tricks

Côte à l'os façon Hendrik

Een sappige en perfect gemarbreerde steak, gesneden uit de dunne... Lees meer
close menu