Hâte levée en z'n sandwich
Benodigdheden
Voor de hâte levée
- 1 varkensbuik
- Rozemarijn
- Laurier
- 4 teentjes look
- Salie
- Tijm
- Fijn zout
- Fleur de sel
- Kruidnagel
Voor de sandwich
- Ciabatta
- Waterkers
- Zure room
- SWET Hot Sauce - Lemon Hard
- Zoete puntpaprika
Ons recept
Hâte Levée is een varkensbuik, opgerold met heerlijke verse kruiden en traag gegaard in de oven.
Het is een gerecht dat vooral in de mijnstreek zeer populair is. De mijnwerkers moesten heel vroeg opstaan - vandaar de naam 'Hâte Levée' - en maakten de bereiding de dag ervoor zodat het makkelijk mee te nemen was voor tijdens de schafttijd.
Bereiding
Varkensbuik opschonen
- Leg de buik open en ontbeen hem met een goed mes
- Als de botten er goed uit uit zijn gehaald voel je nog eens goed of er geen restjes kraakbeen achter gebleven zijn, die snijd je weg
TIP: Het geeft niet als het vlees wat diep ingesneden is door het ontbenen, zo is er veel plaats voor de vele kruiden die we achteraf gaan toevoegen
Hâte levée klaarmaken
- Breng alle kruiden behalve de kruidnagel samen en doe ze in de cutter tot alles mooi fijn gehakt is en je een homogeen mengsel krijgt
- Snijd het vlees nog wat in om plaats te maken voor de kruiden
- Breng de kruiden aan op de buik, het mag een goeie laag zijn
- Rol de buik op en span goed aan
- Bind het stuk op met een kruislinkse steek
- Als alles mooi opgebonden is steek je de kruidnagel bovenaan in een rijtje in het vlees
- Steek je vlees in de oven: eerst 30min op 220°C, daarna nog 3u op 110°C
En nu de sandwich
- Maak je dressing met zure room en een vleugje SWET Lemon Hard voor wat licht pikant fraîcheur
- Rooster je zoete paprika en snijd die in stukjes
- Snijd enkele dunne plakjes van je bereide Hâte levée
- Schik nu al dit lekkers samen met wat waterkers op je ciabatta brood en geniet van dit heerlijk gekruid broodje
Afwerking:
Een lepeltje van het bakvocht van de Hâte levée uit de oven over de sandwich zal je gerecht nog extra smeuïg en smaakvol maken